Hoe mijn lichaam de signalen miste en ik uiteindelijk in het ziekenhuis belandde!

Echt waar, ik belandde ooit in het ziekenhuis omdat ik stelselmatig de signalen in mijn lijf negeerde.

Welke signalen dan?

Dat mijn lichaam vocht nodig had! Ofwel: hydratatie!

Ik negeerde de signalen al zo lang, dat mijn lichaam was gestopt met het afgeven van een signaal, van het vertellen dat ik dorst had.

En de dag begon al zo ‘bijzonder.’

Mijn wasmachine was al een aantal dagen stuk en een nieuwe liet op zich wachten. Daardoor raakte ik door mijn werkkleding heen. Iets te casual gekleed, ging ik naar mijn werk. Het was inderdaad iets ‘te’ casual. Mijn leidinggevende riep mij bij haar om mij te vertellen dat mijn kleding niet geschikt was voor mijn werk. Ze vroeg mij om naar huis te gaan.

In de ochtend was ik van huis gegaan met wat buikpijn. Gaandeweg het gesprek met mijn leidinggevende werd de buikpijn alsmaar erger. Na het gesprek werd het op enig moment zo erg dat ik op de spoedeisende hulp belandde en uiteindelijk in het ziekenhuis werd opgenomen. Mijn darmen bleken volledig spastisch te reageren. Na onderzoek werd de oorzaak bekend: structureel vochttekort.

Tja, het klinkt raar.

Ik had ook nooit gedacht dat dit met elkaar te maken kon hebben.

Er zijn onderzoeken die aantonen dat een tekort aan vocht van slechts 1 tot een paar proces, al invloed heeft op processen in je lichaam. Dat is gebleken.

Maar hoe herken je vochttekort?

Niet iedereen hoeft te wachten tot het lichaam geen signalen meer afgeeft.

  • Je hebt vaak dorst
  • Jouw urine is van kleur of hoeveelheid veranderd
  • Je bent moe, voelt je slaperig
  • Je hebt vaak hoofpijn
  • Jouw huid is minder elastisch geworden
  • Je hebt spierkrampen
  • Je bent prikkelbaar of verward
  • Je bloeddruk daalt, je hartslag is snel of je hebt hartkloppingen.

Dit kunnen tekenen zijn dat er sprake is van vochttekort.

Waar sporters niet bij stil staan is dat als je erg zweet, je niet alleen vocht maar ook zout (natrium) verliest. Verlies je teveel? Dan kunnen je spieren onwillekeurig gaan samentrekken. En voilá… je hebt spierkramp. Ik denk dat je weet hoe pijnlijk dat kan zijn. Dat is ook waarom er in sommige gevallen een sportdrank wordt genomen voorzien van elektrolyten zoals natrium.

Tijd om een ander te veranderen!

Weet je wat ik als opdracht meekreeg van de arts?

Naast een voedingsschema en een drankje voor mijn darmen, kreeg ik ook een opdracht mee om te leren drinken. Ken je de plastic bekertjes die nog niet zo lang geleden werden gebruikt bij een koffie automaat? Dagelijks moest ik 16 van die bekertjes, gevuld met water, drinken. Ik kan je verzekeren dat mij dat in het begin erg veel moeite kostte. Ik loste het op door 8 x 2 gevulde bekertjes te drinken. Ik heb letterlijk weer moeten leren drinken.

Tip!

  • Drink een glas water nadat je in de ochtend wakker bent geworden. In de nacht verlies je vocht waardoor je lichaam licht gedehydreerd is als je wakker wordt. Én een bijkomend voordeel is dat je eerst glas water er al in zit voordat je goed en wel aan je dag begint.
  • Blijf vooral ook tijdens inspaninning voldoende drinken

Is er bij jou sprake van een vochttekort?

Met een fitcheck kunnen we het meten.

Liefs,

Angeline. (Miss) Forward Fit en Weerbaar

ps.

Vind je het lastig om voldoende te drinken? Of vind je het drinken van water, thee etcetera saai? Overweeg dan eens een Herbaligfe24 Hydrate. Lekker van smaak, zonder calorieën, geurstoffen etc. Rechtstreeks te bestellen in mijn webshop of neem gewoon contact op met mij. Net zo persoonlijk en net zo fijn.